ISO 9001:2015, kalite yönetim sistemi standardıdır ve bir organizasyonun müşteri ihtiyaçlarını karşılamak, kaliteyi iyileştirmek ve sürekli olarak müşteri memnuniyeti sağlamak için gerekli olan çerçeveyi sağlar. Bu standarda uygun olarak kurulan bir kalite yönetim sistemi, bir organizasyonun müşterilerine daha iyi hizmet vermesine, kaynakların daha verimli kullanılmasına ve işletme performansının iyileştirilmesine yardımcı olur.
ISO 9001 standardı, bir organizasyonun kalite yönetim sistemi gereksinimlerini belirler. Bu gereksinimler, müşteri odaklılık, liderlik, çalışanların katılımı, süreç yaklaşımı, sürekli iyileştirme, karar verme süreçleri, risk yönetimi ve kaynak yönetimi gibi konuları kapsar.
ISO 9001 sertifikası, bir organizasyonun kalite yönetim sistemi gereksinimlerini ISO 9001 standardına uygun olarak uyguladığını ve kalite performansını sürekli olarak iyileştirdiğini gösterir. Bu sertifika, bir organizasyonun müşteri odaklılık, süreç yaklaşımı, sürekli iyileştirme ve liderlik gibi kritik işletme süreçlerini benimsediğini de gösterir.
Iso 9001 :2015 Kalite Yönetim Sistemi
ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi belgesi, kuruluşun ürün ve hizmetlerinin uluslar arası kabul görmüş bir standarda uygun olduğunu gösterir.
Kalite Yönetim Sistemi!
Kalite yönetim sistemi kurulması esnasında uygulanması gereken şartların belirtildiği tanımlandığı, belgelendirme denetimine tabi olan; bir ürünün üretiminden ya da hizmet sunumundan, müşteriye ulaştığı yere kadar her süreçte müşterinin beklenti ve gereksinimlerini karşılayarak kaliteyi güvence altına alan, tüm bu süreçlerde müşteri memnuniyetini ön planda tutan standarttır.
Bu standardın firma veya kuruma olan kazanımlarının konu başlıkları şöyledir.
- Uluslararası geçerliliğe sahip ISO 9001 belgesi ile piyasa koşullarında rekabet şansının artması,
- Pazar Payının Genişlemesi,
- Uluslararası ticari avantajlardan yararlanma,
- Ürün-Hizmet sunumunda tutarlı bir yapı sergileme,
- Müşteri beklentileri doğrultusunda ürün-hizmet sunumu,
- Yönetim standardı oluşturularak kurumsallaşma,
- Verimliliğin ve karlılığın artması,
- Müşteri odaklı yaklaşımın benimsenmesi,
- Sürekli gelişen ve iyileşen bir kurum olmak,
- İşlerin ilk seferde doğru yapılmasını sağlamak,
- Genel performansın sürekli iyileşmesi,
- Hatalardan ve kalitesiz işten kaynaklanan maliyetlerin azalması,
- Firma içi iletişimin gelişmesi,
- Çalışanların katılıma teşvik edilmesi
- Firma içi eğitimler verilerek çalışanların bilinçlenmesinin sağlanması